Årets julklapp är att ge utan att förvänta sig något tillbaka

Lokalt här i Södertälje har vår tidning samarbetat med kyrkor och hockeyklubben och samlat in 1756 klappar. I Västervik har tio företag gått ihop. I Skutskär har insamlingen gått över förväntan. Göteborgs Hamn samlar in klappar till Göteborgs Räddningsmission. I Luleå har Beatrice och Miranda fått in mycket mer än vad de trodde. Via Skokartongsappelen har över 4 000 paket samlats in i Stockholm.

I år utsågs råsaftcentrifugen som årets julklapp från Handels Utredningsinstitut. Gott så. Men det är inte årets julklapp för mig. Så ser inte jag på tidsandan. I år handlar inte julklappsutdelningen om den pryl som är inpackad i det glittrande tomtepappret. I år handlar det om den person som tar emot klappen och att denna någon är en person man inte känner – inte ens vet vem det är – men som man ändå känner mänsklig samhörighet och solidaritet med.

För mig är årets julklapp att ge utan att förvänta sig att få någonting tillbaka.

Comments are closed.