Världsbokdagen idag – detta tal höll jag

(Plats: Södertälje stadsbibliotek)

”The Better Angels of our Nature” av Harvardprofessorn Steven Pinker. Det är den bästa bok som Bill Gates har läst. Men låt mig börja i en annan ända.

Jag kan se ditt ansikte och förstå hur du känner. Jag kan se dig springa och förstå att du är rädd. Jag kan höra dig berätta och förstå hur du haft det. Och det betyder något för mig.

Ibland – när man möter själviskhet och egoism – kan man få intrycket av att jaget är allt. Självförverkligande kommer först. Jag tror inte det. Det är samarbete som skapar framgång och samarbete bygger på förståelse för andra. Empati.

Böckerna. Skönlitteraturen är därför så otroligt betydelsefull. Böckerna mångdubblade våra möjligheter att möta öden andra än våra egna. Se världen från ett annat perspektiv. Utvandrarserien – som min vän Zara beskrev som de viktigaste hon läst – gav oss känslan av att uppleva vedermödorna i att lämna allt i en tid då vårt land bestod av oändlig nöd. Det ger oss idag en bättre förståelse för dem som flyr hit till oss från oändlig nöd.

Harvardprofessorn Steven Pinkers bok The better angels of our nature beskriver varför våldet i världen minskar. Han beskriver hur vi har lämnat en tid – för bara några generationer sedan – när adelsmän gjorde upp i duell och där tjuvar hängdes på torget. En tid där det var legitimt för mannen att våldta sin hustru och slå sina barn. Med braskande tidningsrubriker kan man få intryck av att våldet eskalerar. Det är tvärtom. Världen blir mer fredlig. I sin förklaring till varför det är så lyfter han särskilt fram litteraturen. Humanismen ökar när allt fler får förståelse för hur andra har det. Böcker skapar förståelse för andra. Förståelse för andra skapar fred.

Jag brukar fråga ibland ”vilken är den viktigaste bok du läst och varför?” Påfallande många nämner den första bok de läst. Gummitarzan, seriealbumen på biblioteket, Pelle Svanslös, Astrid Lindgren.

Just nu läser jag Adam Grants ”Ge och ta – en annorlunda framgångssaga”. Den handlar om betydelsen av att ge och jag tror att det kommer att bli den viktigaste bok jag läst.

Förutom Pelle Svanslös förstås.

Comments are closed.