Förändra världen!

Jag läser:

”In 2003, researchers writing in the American Journal of Medicine discovered something that should change how you think about medical news. They looked at 101 studies published in top scientific journals between 1979 and 1983 that claimed a new therapy or medical technology was very promising. Only five, they found out, made it to market within a decade. Only one (ACE inhibitors, a pharmaceutical drug) was still extensively used at the time of their publication.”

Och jag tänker att politiken har mycket att lära sig från denna insikt. Allt för ofta handlar den politiska debatten om att bevisa att en idé är dålig; och att trycka ner den politiker som kom med en idé som i slutändan inte höll måttet.

Det gör politiken till för feg. Alldeles för många politiker skapar plattform och publicitet utifrån att tala om varför de andras idéer är dåliga.

Det är den enkla vägen – alla kan göra det. De allra flesta idéer – såväl inom medicin som inom politik – klarar inte av mötet med verkligheten. Det var en god idé, men verkligheten var för komplex.

Den svåra vägen är att fortsätta tänka, att vara självkritisk, att utvärdera egna förslag och erkänna de som inte håller måttet, att resa sig igen i jakt på förslag 101 som faktiskt förändrar världen.

Comments are closed.