Skilsmässa i folkhemmet

Det ter sig som om vi närmar oss en skilsmässa i folkhemmet. Sverige dras isär. Sönder.

Skillnaderna mellan fattiga och rika ökar. Vissa kommuner får ta ett stort ansvar för svenskt flyktingmottagande och vissa tar inget ansvar alls. Klyftan mellan stad och land blir allt större. De som är beroende av bilen och de som längtar efter ett samhälle efter bilen möts inte. Alla skolbarn får inte samma chans.

Som i en skilsmässa exploderar småfrågor till stora massiva debatter. Som i en skilsmässa klistrar man på varandra åsikter som ingen har. Som i en skilsmässa handlar diskussionen om vem som gjort vad och mot vem.

Men oavsett hur mycket vi skiljs åt så bor vi i samma land. I samband med kravallerna i Los Angeles för tjugotvå år sedan yttrade den orättfärdigt slagne Rodney King några otroligt kloka ord:

”People, I just want to say, you know, can we all get along? Can we get along? Can we stop making it, making it horrible for the older people and the kids? … It’s just not right. It’s not right. It’s not, it’s not going to change anything. We’ll, we’ll get our justice … Please, we can get along here. We all can get along. I mean, we’re all stuck here for a while.”

En smula naivt. Stapplande. Men nyckelmeningen är ”I mean, we’re all stuck here for a while.”

Vi söker alla rättvisa. Vi söker seger i de exploderande småfrågorna. Vi söker att någon ska erkänna att de faktiskt har de där åsikterna och avsikterna som vi misstänker att den har och därefter be om ursäkt på sina bara knän.

Vi söker seger. Kompromisslös seger.

Det vi istället borde göra är att inse att vi i Sverige har en gemensam framtid. Var och en av oss kommer under överskådlig tid leva sida vid sida med människor som skriver saker på facebook som vi hatar. Med människor som skriver saker som vi från vårt perspektiv tycker är primitiva. Det smärtar, jag vet, men du måste lära dig leva med det.

Ingen skilsmässa kommer att ske. Istället behöver vi tala med varandra och bygga för framtiden.

Trasiga förhållanden lappas aldrig av att någon blev besegrad i en facebookdebatt. Trasiga förhållanden lagas genom gemensamma framtidsprojekt.

 

Comments are closed.